Pogosto so lastniki dizelskih vozil postavljeni pod večno dilemo. Se odločiti za čiščenje ali zamenjavo DPF filtra? Če obiščete pooblaščen servis vam bodo svetovali menjavo DPF filtra, češ da čiščenje ne izboljša pretočnosti. Velikokrat tudi slišimo, da s čiščenjem poškodujemo satovje ter ohišje DPF filtra. Pa je vse to res? 

 

Ali s čiščenjem izboljšamo pretočnost?

Odgovor je DA. Storitev čiščenja DPF filtrov se opravlja že od samega začetka montaže filtrov trdih delcev v dizelska vozila. Gre za učinkovit in pa predvsem denarnici veliko bolj prijazen način rešitve problema z zamašenim DPF filtrom. Kljub občutno nižji ceni, s čiščenjem DPF filtra dosežemo pretočnost, ki je primerljiva s pretočnostjo novega filtra. Je pa res da vse metode čiščenja niso enako učinkovite in tudi verjetnost poškodb je pri različnih metodah čiščenja bolj ali manj pogosta.

 

Metode čiščenja DPF filtrov:

Eco Wash Cleaning

Gre za čiščenje kjer s kombinacijo vode in zračnih impulzov popolnoma odstranimo vse sajaste delce in ostanke olja. Pri tej metodi čiščenja se ne uporabljajo agresivni aditivi, ki bi lahko poškodovali satovje DPF filtra. Metoda omogoča čiščenje brez potrebe po razrezu ohišja ter brez potrebe po odstranitvi tipal. Čas čiščenja je 20-45 min za osebna vozila, ter 90 min za tovorna vozila. Je najnovejša metoda čiščenja DPF filtrov, kjer so združene vse najboljše lastnosti drugih metod čiščenja (hitra, učinkovita, minimalno tveganje za poškodbe filtra).

+ hitra in učinkovita metoda čiščenja

+ brez posegov v ohišje DPF filtra – manjša verjetnost poškodb keramike

+ vsa tipala ostanejo na filtru

+ okolju prijazna metoda čiščenja

 

Obnova v peči

Gre za čiščenje kjer je potrebno razrezati ohišje in odstraniti sredico filtra. Sredico nato v peči segrevamo več ur, tako da pride do upepeljenja vseh sajastih delcev. Nato ves pepel izpihamo in sredico ponovno zavarimo v ohišje. Metoda je dolgotrajna in traja od 8 ur pa vse do 48 ur. Velja za učinkovito metodo, ki pa zahteva poseg v ohišje filtra. Pri tovrstnih posegih v ohišje se močno skrajša sama življenjska doba filtra, prav tako pa lahko pri procesu razreza in varjenja ohišja DPF filtra pride do poškodb keramike.

+ učinkovita metoda čiščenja

potrebno posegati v ohišje filtra – možne poškodbe keramike

potrebno odstraniti vsa tipala – možnost poškodb tipal

pri izpihovanju gre veliko sajastih delcev v ozračje – negativen vpliv na okolje

dolgotrajna metoda (8 – 48ur)

 

Čiščenje s kemičnimi aditivi

Je proces kjer aditive dodamo v tank goriva ali pa direktno v DPF filter. Pri vožnji bi se morala sprožiti kemična reakcija s katero bi ostanki trdih delcev v filtru izgoreli. V teoriji se vse sliši super, vendar v praksi pa je rezultat nekoliko drugačen. Aditivi največkrat le razmočijo DPF filter in ga zaradi goste pene, ki nastaja naredijo še manj pretočnega.

  + cenovno najugodnejša metoda

  – neučinkovito čiščenje, največkrat je potrebno filter peljati še na dodatno čiščenje ali pa ga zamenjati z novim

 

Čiščenje DPF filtrov predstavlja odlično alternativo nakupu novega filtra. Cene novih DPF filtrov se gibljejo od 300 pa do več tisoč evrov. Medtem, ko so cene čiščenja bistveno nižje, pretočnost pa lahko s čiščenjem povečamo tudi na 99% prvotne pretočnosti. Kot strokovnjaki na področju izpušnih sistemov vam svetujemo, da se odločite za čiščenje DPF filtra.

Ob obisku katere od naših poslovalnic, ki jih najdete v Novem mestu, Ljubljani, Celju in Mariboru, vam:

1.) pregledamo stanje DPF filtra (pregled ohišja in keramike)

2.) svetujemo ali se odločiti za čiščenje ali zamenjavo DPF filtra

3.) po potrebi izvedemo čiščenje ali pa zamenjamo DPF filter (široka zaloga DPF filtrov)

4.) montaža DPF filtra nazaj na avtomobil

5.) izvedemo diagnostiko avtomobila, pobrišemo napake

Celoten servis DPF filtra lahko tako izvedete na enem mestu in to samo v enem dnevu!